Vad räknas som en ädelsten?

Vad är egentligen en äkta ädelsten? Det är en ganska komplicerad fråga att svara på. Vanligtvis så kommer en ädelsten från en mineral. De har även ofta en bestämd kemisk beteckning samt en regelbunden inre struktur. Dock är det så att inte alla mineraler är ädelstenar. Av cirka 3000 mineraler så är det cirka 50 som klassas som ädelstenar. 

Definitionen kan även skiftas beroende på vad som är på modet just nu. I folkmun heter det att en pärla eller bärnsten är en ädelsten, trots att dessa kommer från levande organiskt material. 

Traditionellt sett måste en ädelsten uppfylla ett par grundkrav för att vara just en ädelsten. Dock är en del av dessa krav rätt diffusa. Bland annat ska en ädelsten vara vacker och speciell till färgen. Den ska även vara tillräckligt hård samt vara sällsynt.

En ädelsten behöver alltså uppfylla en viss hårdhetsgrad, vara sällsynt och framförallt vacker. Och det ligger väl ändå i betraktarens öga?

25 Sep 2020

Att jobba med händerna är något jag gillat sedan jag var liten. Jag satt gärna hemma vid köksbordet och pysslade med det mesta. Min far var och är guldsmed så mitt yrkesval var inte så svårt.

Jag har tillsammans med min far en butik och ateljé där vi designar och tillverkar en hel del olika smycken. Vi jobbar gärna med lite olika saker. Min far ägnar sig mest åt att göra vigselringar, medan jag gärna gör andra typer av smycken, då ofta med ädelstenar. Dessa är alltid etiska, alltså framtagna på ett sätt som är bra både för miljö och människa.

Jag har även kurser där jag lär ut en del om design och smyckestillverkning. Denna blogg har jag skapat för att kunna visa mina alster, lära ut mer om smycken och ädelstenar samt att ha en plats att skriva av mig på. Det kommer därmed bli en hel del olika typer av inlägg här.